Operatiekwartier

Dagziekenhuis

Binnen de huidige gezondheidszorg zijn steeds meer ingrepen mogelijk in de setting van een dagziekenhuis. Om die reden werd in de nieuwbouw Beveren het aantal operatiezalen uitgebreid naar drie. U kunt er dagelijks terecht voor een ingreep van één van volgende disciplines: abdominale heelkunde, orthopedie, mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde, gastro-enterologie, oftalmologie, plastische heelkunde, neurochirurgie, thorax- en vaatheelkunde en urologie.

Het nieuwe dagziekenhuis in Beveren bestaat uit zestien bedposities; acht luxe-eenpersoonskamers en acht bedposities op de zaal. Tevens is er een lounge met zes zetelposities. Deze nieuwbouw laat toe om hoog in te zetten op comfort en beleving voor de patiënt. Tablets om de krant te lezen, wifi zodat u nog wat verder kunt werken,… Kleine details die wel degelijk een verschil kunnen maken.

Kenmerkend voor het nieuwe dagziekenhuis is de dynamische flow. De patiënt krijgt een afspraak en dient zich slechts net voor de ingreep aan te melden aan de balie van het dagziekenhuis. Op die manier worden lange wachttijden vermeden.

Patiënten die in een van de acht luxekamers verblijven kunnen zich omkleden op de kamer. Patiënten die op de zaal verblijven kleden zich om in de kleedkamer. Na een korte voorbereiding wandelt de patiënt zelf naar één van de drie operatiezalen.

Afhankelijk van het type ingreep en de voorkeur van de patiënt kan men voor locoregionale anesthesie (plaatselijke verdoving) kiezen. Na de verdoving wordt de patiënt, afhankelijk van de verdoving die werd toegepast eerst naar de recovery (ontwaakkamer) of rechtstreeks naar zijn bed of zetel gebracht.

Als de verdoving uitgewerkt is en de pijn onder controle nodigen we de patiënt en eventueel zijn begeleider uit om plaats te nemen in de patiëntenlounge. Het is immers belangrijk om een patiënt na de ingreep zo snel mogelijk terug te mobiliseren en opnieuw te laten eten en drinken.

Het operatiekwartier en de recovery (ontwaakzaal) vormen één aansluitend geheel met het dagziekenhuis. Zowel chirurgen als anesthesisten bevinden zich steeds in de onmiddellijke omgeving van de patiënt.

Als de patiënt klaar is voor ontslag mag hij onder begeleiding het dagziekenhuis verlaten.