Waar geniet ik van?

Sta even stil bij de zaken waar jij van geniet en die je een goed gevoel bezorgen. Stel jezelf de vraag hoe het komt dat je van deze dingen geniet en wat een gemeenschappelijk element is in al die activiteiten?
Als je van iets geniet, is je aandacht bij datgene wat je aan het doen bent. Je mag het lekkerste eten voorgeschoteld krijgen, wanneer je intussen met andere zaken bezig bent, zal je er nauwelijks van genieten. Wanneer we ons angstig en onzeker voelen, is onze aandacht meestal niet in het moment, maar in de toekomst. Wat als ik besmet raak? Zal ik dan genezen? Zullen ook mensen in mijn omgeving het dan krijgen? Enz. Of som blijven we ook bezig met zaken die alweer (een tijdje) in het verleden liggen. We denken ongewild terug aan vreselijke zaken die we gezien of meegemaakt hebben, met als gevolg dat we het bijhorende gevoel ook weer oproepen.

Het is eigen aan de mens om veel zaken op de automatische piloot te doen, d.w.z. we doen ze zonder dat onze aandacht er echt bij is. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Alleen, de zaken die ons tegelijk onbewust bezig houden zijn meestal niet de leukste. En zonder dat we het beseffen bepalen die sterk mee onze stemming.

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten.