Hoe zorg ik voor een goede nachtrust?

Een goede nachtrust in corona-tijden

We beleven momenteel een wat uitzonderlijke tijd. Niet alleen is de kans groot dat je vaste routines verstoord worden, bovendien zorgt de huidige situatie ook voor meer stress. Beide zaken kunnen een negatief effect hebben op je nachtrust, net op een moment dat voldoende kunnen recupereren zó belangrijk is.

Misschien heb je dit zelf ook al gemerkt, hoe meer je je best doet om te slapen, hoe minder goed het lukt. En net op momenten dat je helemaal niet van plan was om te slapen, bijvoorbeeld voor TV, word je erdoor overvallen. Slaap is dat ook een geautomatiseerd proces. De neiging om slaap te controleren werkt averechts, maar wat kan je er dan wel aan doen?

 1. Voldoende lichaamsbeweging overdag is helpend, maar doe geen sport meer vóór het slapengaan, want dan warmt je lichaam te veel op, wat het moeilijker maakt om in slaap te vallen. Neem om dezelfde reden geen heet bad meer net vóór, hoe ontspannend dit ook is.
 2. Zorg voor een buffer van minstens 1 uur tussen actief bezig zijn en gaan slapen. Doe tijdens dat uur dingen die je als ontspannend ervaart.
 3. Vermijd vlak voor het slapengaan het gebruik van pc en smartphone. Deze verspreiden blauw licht, wat een grotere invloed heeft dan andere lichtsoorten.
 4. Nuttig geen zware of pikante maaltijden voor je gaat slapen. Anderzijds kan je beter ook niet met honger of dorst gaan slapen. Een lichte (en gezonde) snack kan dus wel.
 5. Zorg voor een vaste slaaproutine (een aantal zaken die je elke avond in een zelfde volgorde doet), dan stelt je geest zich al op het slapen in.
 6. Ga pas slapen als je je slaperig voelt. Je kwaliteit van slaap is belangrijker dan het aantal uren dat je slaapt. Dus ook niet te vroeg naar bed gaan
 7. Zorg voor een rustige en liefst donkere slaapomgeving (prikkelarm). Niet te warm en niet te koud.Verlucht je slaapkamer ook voldoende. Verwijder storende apparaten ui tje slaapkamer.
 8. Gebruik je slaapkamer enkel om te slapen (of te vrijen).
 9. Lig je langer wakker dan 20 minuten, sta dan terug op en doe iets rustig, totdat je je opnieuw slaperig voelt.
 10. Indien je ‘s nachts opstaat, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan, steek dan geen felle lichten aan. Licht werkt op ons als een wekker.
 11. Niet te lang uitslapen, ook niet in het weekend.

Meer weten over slaap?

 

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten.