Hoe ga ik veerkrachtig met deze situatie om?

1.  Onderschat je eigen kracht niet en mobiliseer deze kracht in jezelf

Zorg voor een gepaste paraatheid: bedenk dat de huidige crisis ernstig is en mogelijk het uiterste van jou zal vragen, maar weet ook dat deze crisis tijdelijk is en dat we deze sowieso zullen overwinnen.
–  Blijf dus hoopvol en heb vertrouwen in jezelf en in de onderlinge solidariteit: samen zijn we sterk!
–  Weet dat wat je hier in het ziekenhuis doet, door de buitenwereld enorm gewaardeerd wordt!
–  Als je het toch wat moeilijker krijgt en de stress begint op te lopen, kan je misschien terugvallen op deze tips.

2.  Onderken en aanvaard je gevoelens
In een stressvolle situatie kan je heel veel verschillende soorten gevoelens hebben, of juist het idee hebben dat je niets voelt. Voorbeelden zijn: kwaadheid, frustratie, (faal)angst, schuldgevoel, machteloosheid of lichamelijke klachten.
Dit zijn allemaal normale reacties op een abnormale situatie!

3.  Verlies jezelf niet in de goede en continue zorg voor onze medemensen
–  Respecteer je pauzes: gebruik ze actief en bewust om even te bekomen: sluit je even af, bij voorkeur in een apart daarvoor voorzien lokaal, focus op een rustige en diepe ademhaling, stretch even, …
–  Gebruik een plek in je buurt (bij voorkeur een apart daarvoor voorzien lokaal) waar je je tussendoor even kan terugtrekken om op adem te komen, jezelf terug op te laden.
–  Maak kort even contact met je dierbaren, wederzijds nieuws en geruststelling kan deugd doen.
Een paar minuten uit de drukte kunnen soms al een groot verschil maken!

4.  Signaleer aan je verantwoordelijke wat je nodig hebt om je beter of zekerder te voelen, zowel op het werk als thuis.

5.  Probeer zoveel mogelijk bepaalde gewoonten of routines te behouden. Routines bieden houvast en rust

6.  Draag extra zorg voor je lichaam
–  Eet voldoende en gezond
–  Probeer ook momenten van ontspanning in te lassen. Geniet extra bewust van ontspanning en ontlading. Neem hier de nodige tijd voor. Speel bijvoorbeeld een gezelschapspelletje of lees een goed boek.
–  Beweeg voldoende, neem bv. de trap in plaats van de lift, ga ‘s avonds nog een frisse wandeling maken of volg online workout@homa video’s indien je nog voldoende energie hebt na een lange werkdag.
–  Slaap voldoende en regelmatig en rust goed uit na je shift.
Probeer voldoende water te drinken en twee stukken fruit per dag te eten!

7.  Praat er over met anderen, deel je zorgen. Maar verschuif je aandacht op tijd weer naar leukere zaken. Spreek onderling zo mogelijk af om elkaars buddy te zijn.

8.  Bescherm je enigszins tegen de overspoeling van informatie, want dit kan innerlijke onrust verhogen: focus op de essentie en blokkeer regelmatig de onophoudelijke stroom aan berichtgeving.

9.  Houd eventueel een dagboek bij, waarin je even tijd neemt om je shift of je zorgen te verwerken. Sluit je dagboek op tijd af om op andere zaken te focussen.

10.  Zoek naar humor in de situatie. Dit kan een sterk tegengewicht vormen tegen gevoelens van hulpeloosheid, angst, frustratie.

11.  En laat ons vooral ook goed zorgen voor elkaar.
Let extra op elkaar, bevraag regelmatig hoe anderen zich voelen en probeer te helpen waar mogelijk. Spreek een buddy af.
–  Let binnen jouw team op signalen bij collega’s: gun iedereen zijn/haar time-out op het moment dat het nodig is.
–  Wat dag je collega zich in dezelfde situatie bevindt, hij/zij ervaart dezelfde onzekerheden en frustraties. Dit ventileren en delen kan zinvol zijn. Maar ook als je merkt dat dit je géén goed doet en het beter voelt om je wat afzijdig te houden, is dat oké.
–  Als je samen met collega’s nieuwe of recente berichtgeving opzoekt, let dan op de collega’s rond jou die dat misschien net proberen te weren.

Om onze website optimaal te kunnen gebruiken, raden we u aan om uw browser te updaten.