Binnen de campus Beveren wordt er met een uitgebreide polikliniek, bloedprikplaats, dienst Medische beeldvorming, gespecialiseerd revalidatiecentrum en dagziekenhuis sterk ingezet op ambulante specialistische zorg. Binnen de verblijfsafdelingen ligt het accent op chronische zorg, met twee geriatrische afdelingen, een revalidatieafdeling en een palliatieve eenheid.
De Huisartsenwachtpost Waasland (Sint-Niklaas, Beveren, Kruibeke, Temse, Waasmunster, Stekene en Sint-Gillis-Waas) omvat een centrale wachtpost in Sint-Niklaas en twee satellietposten, eentje in Sint-Gillis-Waas en eentje in Beveren. Deze laatste krijgt onderdak in het nieuwe ziekenhuis van Beveren.
Een groot voordeel voor de patiënt die tijdens het weekend of op feestdagen niet meer moet zoeken welke huisarts er van wacht is en waar die woont, maar steeds naar eenzelfde adres kan komen.
Binnen de huidige gezondheidszorg zijn steeds meer ingrepen mogelijk in de setting van een dagziekenhuis. Om die reden werd in de nieuwbouw Beveren het aantal operatiezalen uitgebreid naar drie. U kunt er dagelijks terecht voor een ingreep van één van volgende disciplines: abdominale heelkunde, orthopedie, mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde, gastro-enterologie, oftalmologie, plastische heelkunde, neurochirurgie, thorax- en vaatheelkunde en urologie.
Het nieuwe dagziekenhuis in Beveren bestaat uit zestien bedposities; acht luxe-eenpersoonskamers en acht bedposities op de zaal. Tevens is er een lounge met zes zetelposities. Deze nieuwbouw laat toe om hoog in te zetten op comfort en beleving voor de patiënt. Tablets om de krant te lezen, wifi zodat u nog wat verder kunt werken,… Kleine details die wel degelijk een verschil kunnen maken.
Kenmerkend voor het nieuwe dagziekenhuis is de dynamische flow. De patiënt krijgt een afspraak en dient zich slechts net voor de ingreep aan te melden aan de balie van het dagziekenhuis. Op die manier worden lange wachttijden vermeden.
Patiënten die in een van de acht luxekamers verblijven kunnen zich omkleden op de kamer. Patiënten die op de zaal verblijven kleden zich om in de kleedkamer. Na een korte voorbereiding wandelt de patiënt zelf naar één van de drie operatiezalen.
Afhankelijk van het type ingreep en de voorkeur van de patiënt kan men voor locoregionale anesthesie (plaatselijke verdoving) kiezen. Na de verdoving wordt de patiënt, afhankelijk van de verdoving die werd toegepast eerst naar de recovery (ontwaakkamer) of rechtstreeks naar zijn bed of zetel gebracht.
Als de verdoving uitgewerkt is en de pijn onder controle nodigen we de patiënt en eventueel zijn begeleider uit om plaats te nemen in de patiëntenlounge. Het is immers belangrijk om een patiënt na de ingreep zo snel mogelijk terug te mobiliseren en opnieuw te laten eten en drinken.
Het operatiekwartier en de recovery (ontwaakzaal) vormen één aansluitend geheel met het dagziekenhuis. Zowel chirurgen als anesthesisten bevinden zich steeds in de onmiddellijke omgeving van de patiënt.
Als de patiënt klaar is voor ontslag mag hij onder begeleiding het dagziekenhuis verlaten.
Verpleegafdelingen
Het nieuwe ziekenhuis zal onderdak bieden aan twee geriatrische verblijfsafdelingenvan elk 24 bedden. Daarnaast is er ruimte voorzien voor een geriatrisch dagziekenhuis en wordt een aangepaste leef- en eetruimte gecreëerd op maat van de geriatrische patiënt.
De afdelingen SP Locomotorische revalidatiezullen elk over 23 bedden kunnen beschikken. Hier komen patiënten terecht die na een zwaar ongeval of operatie langer dienen te herstellen. Na ontslag uit het ziekenhuis kan de revalidatie ambulant verder gezet worden in het revalidatiecentrum. Aangepaste infrastructuur en professionals zorgen voor een optimaal klimaat voor deze specifieke doelgroep.
De Palliatieve eenheid, ondergebracht in een apart paviljoen in de tuin, blijft behouden en zal verbonden worden met het nieuwe ziekenhuis.
Bloedprikplaats
U kunt in campus Beveren op weekdagen (van 08.00 uur tot 18.00 uur) terecht voor een bloedafname of voor het afgeven van stalen.
U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
Medische beeldvorming
Op de dienst Medische en Moleculaire Beeldvorming worden onderzoeken uitgevoerd waarbij beelden van een deel van het lichaam worden gemaakt om op deze manier tot een diagnose te komen.
Onderstaande onderzoeken zijn mogelijk in campus Beveren:
CT-scan
Echografie
Echografie van de bloedvaten (duplex- kleurendoppler)
Echografie van de borsten
Mammografie- Screeningsmammografie
Radiografie (RX) – hiervoor dient u geen afspraak te maken
Openingsuren:
Elke weekdag van 08.00 tot 13.00 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur
Afspraken:
03 760 60 65
Nierdialyse
Nieuwe Hemodialyse - Low-care
Als bij bepaalde nierziekten het functioneren van de nieren bijna volledig verdwenen is, zijn er verschillende technieken om de werking van de nieren te vervangen. Meestal wordt voor hemodialyse gekozen.
Ons medisch team bekijkt samen met de patiënt welke behandeling meest geschikt is. Enerzijds kan er gekozen worden voor peritoneale dialyse of buikspoelingen, deze behandeling verloopt voornamelijk thuis. Anderzijds kan er gekozen worden voor hemodialyse waarbij afvalstoffen en overtollig vocht verwijderd worden uit het bloed door uitwisseling met dialysaat (dialysevloeistof) in een kunstnier. Deze kunstnier bevindt zich buiten het lichaam op een dialysetoestel. Het bloed gaat in en uit de bloedbaan via een permanente centrale katheter of arterio-veneuse fistel.
In het nieuwe, ruime en moderne hemodialysecentrum te Beveren verblijft de patiënt tijdens de dialysebehandeling in zeer comfortabele relaxzetels, met TV, audio en internetaansluiting.
De dialysetoestellen zijn de meest geavanceerde die er bestaan. Het aantal toestellen werd gevoelig uitgebreid van tien naar zestien. Alle technieken noodzakelijk voor de hemodialyse behoren steeds tot de nieuwste van het moment. Als meerwaarde hebben we het meest gesofisticeerde systeem dat water zuivert tot ultrapuur water waarmee het dialysaat aangemaakt wordt. Dit dialysaat garandeert maximale microbiële veiligheid.
De vier uur durende behandeling gebeurt drie maal per week. De dialyse wordt opgevolgd door de nefrologen prof. dr. Laurens, dr. Schepens, dr. Dyckmans, dr. De Meester en dr. Neyrinck, samen met een uitgebreid team van gespecialiseerde verpleegkundigen, zorgkundigen, diëtisten en sociaal assistenten.
We garanderen zo persoonlijke en optimale zorg voor elke dialysepatiënt.
Revalidatiecentrum
Team Revalidatiecentrum Beveren
In het revalidatiecentrum van Beveren kunnen patiënten terecht na tal van aandoeningen van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld na een beroerte of een ander letsel van de hersenen, MS, Parkinson,…) of van de beenderen, spieren en gewrichten (bijvoorbeeld na een ongeval, een gewrichtsprothese,…). Ook patiënten die een amputatie ondergingen kunnen hier revalideren.
Kleinschaligheid en persoonlijke aanpak
Dr. Debuysscher: “In Beveren kiest men nog voor een persoonlijke aanpak. De therapeuten nemen de tijd om de noden van elke individuele patiënt goed te leren kennen zodat er een gerichtere therapie kan gegeven worden. Opgenomen patiënten proberen we mits de goede omkadering zo snel mogelijk terug te laten keren naar de thuissituatie en dan verder ambulant te laten revalideren. Dit heeft onder andere als voordeel dat de problemen die de patiënt in de thuissituatie ervaart onmiddellijk kunnen teruggekoppeld worden naar de kinesist of ergotherapeut.”
Erkend revalidatiecentrum
Slechts 46 centra in België hebben een erkenning als revalidatiecentrum, waaronder ook het revalidatiecentrum van AZ Nikolaas. Dit gaat gepaard met een overeenkomst met een gespecialiseerd taxibedrijf zodat onze rolstoelgebonden patiënten probleemloos naar ons revalidatiecentrum kunnen gebracht worden.
Topzorg in eigen regio
Of je nu in Beveren of Sint-Niklaas revalideert, het team van therapeuten (kinesisten, ergotherapeuten, logopedisten en psychologen) werken over de campussen heen als één team met dezelfde werkafspraken en gedrevenheid. Dankzij een kritische ingesteldheid is ons team ook voortdurend op zoek naar mogelijkheden om het ‘nog beter’ te doen, wat voor een continue dynamiek zorgt. Naast goede kwaliteit, willen we bovenal goede zorgen leveren.
In juli 2014 kreeg Andrea Cleys (56 jaar) uit Melsele een herseninfarct terwijl ze met haar wagen naar het werk reed.
“Ik had plots geen gevoel meer in mijn rechterarm en been. Na een week opname in het dichtstbij gelegen ziekenhuis, ging ik verder revalideren in Revarte, waar ik zelf werkte als hulpverpleegster. Ik verbleef daar gedurende 4 maanden. Toen ik terug thuis kwam eind november, ondervond ik wel wat moeilijkheden. Ik kon amper iets doen met mijn handen.”
Andrea kon tot eind maart 2015 terecht voor verdere revalidatie in het revalidatiecentrum van de Beverse campus van AZ Nikolaas.
Hoe heb je de revalidatie ervaren in Campus Beveren?
“De eerste maanden kwam ik telkens 3 x in de week voor ergo en kine. Daarna werd dit herleid tot twee dagen telkens in de namiddag. Ik heb dit erg goed ervaren. Vooral de persoonlijke aanpak, het feit dat ze hier met je begaan zijn, maakt het heel erg aangenaam. Bedankt aan Bram, Joke en Silke die me terug op weg hebben geholpen. “
En hoe gaat het nu verder?
“Als hulpverpleegster kan ik helaas niet meer werken. Ondertussen heb ik er nog maar net een kleinkindje bij, dat ik al eens kan bijhouden. Het gaat allemaal wat trager, maar het lukt. Ik kan ook terug met de wagen rijden, ik heb geluk gehad dat ik er zo ben uitgekomen.”